Últim dia de classe

La regla de les 3R, va ser el tema de la primera exposició. On ens vam explicar en primer lloc què era cada concepte: Reduir-Reutilitzar-Reciclar. 

Després, es van centrar en el seu treball de camp, i ens van mostrar una entrevista a una xiqueta de 4 anys per a si coneix alguns conceptes sobre el reciclatge. També ens van mostrar un altre video on vam vore com funcionen les màquines d'una empresa que es dedica a crear aquestes amb la finalitat del reciclatge dels residus. I vam poder vore el seu funcionament. 

A més, van realitzar qüestionaris, a alumnes/as de primària, secundària, de Formació Profesional i de la universitat. On van realitzar preguntes com, si reciclen, quins són els envasos que més reciclen, i als alumnes també se'ls va preguntar si a l'àmbit educatiu se'ls va ensenyar a reciclar. 

També van preguntar a mestres si a les escoles on treballen hi ha contenidors per a reciclar i si fan excursions, xarrades o activitats similars per a treballar el reciclatge. 

Per últim ens van comentar la seua unitat didàctica i ens van explicar 3 de les que van realitzar. Per a la primera activitat van crear una presentació on expliquen de forma lúdica i divertida per a què serveixen els diferents contenidors. I una altra activitat és crear un mural on estiguen els contenidors dibuixats i la mestra/e repartirà diferents residus per a que els xiquets/etes sàpiguen ubicar on va cadascú.

Finalment, vam fer un Kahoot per a comprovar si ens hem assabentat del tema.




La segona exposició va tractar sobre el cicle de l'aigua. Primer van explicar els antecedents de l'ús de l'aigua de forma històrica. I també la distribució de l'aigua, on ens van mostrar una data que diu que el 87% dels alacantins/es es resisteix a beure aigua de l'aixeta.

A més, vam tindre un xicotet debat sobre la diferència de l'aigua de les aixetes segons la ubicació.



Respecte al treball de camp, van realitzar diverses consultes, tant a adults com a xiquets i xiquetes. I van realitzar preguntes com si tanquen l'aixeta quan no la estan utilitzant. i si estarien d'acord amb la posada d'una multa per a aquelles persones o llars que estalvien els límits d'aigua respecte a les necessitats de cadascú.

A continuació ens van explicar una experiència personal d'una de les integrants del grup a les seues pràctiques. I com va anar una dona a donar una xarrada i a fer diverses activitats per a la conscienciació de l'utilització adequada de l'aigua i el seu procés. I després van realitzar l'experiment que va realitzar aquesta dona al centre escolar però de manera un poquet adaptada.

L'experiment consistia en veure la funció que fan les depuradores, a través d'una ampolla tallada on havia dins, d'una banda sorra i d'altra vegetals, i per la part del tap una gassa per tal que fera de depuradora, i l'aigua van vore com encara que eixia un poquet bruta perquè aquests és només una part del procés de depuració, però eixia prou més neta que l'aigua de la ampolla.

A continuació podem vore el video sobre l'experiment:




Després es van centrar en la proposta didàctica, i van treballar a més de l'experiment abans mostrat, altres activitats com "el camí de l'aigua" on treballen la fase de distribució de l'aigua, i faran un sistema de canonades propi reciclant diversos materials.

I finalment ens van mostrar un video sobre la cura de l'aigua, i vam fer el respectiu debat sobre la exposició.

És molt important tractar a l'escola aquests aspectes i intentar que els xiquets i xiquetes prenguen consciència d'açò, ja que moltes families no solen tractar aquests temes a casa per això podem intentar solucionar-lo el màxim possible a través de l'escola. 

Seguim amb les exposicions

Situació actual de la pobresa infantil a Espanya és el primer tema que ha tractat el primer grup que ha exposat. 

En primer lloc ens han explicat què és la pobresa i els tipus que existeixen, i com afecta concretament la pobresa infantil al nostre país.

Després van mostrar els seus resultats, ja que van realitzar una investigació a xiquets i xiquetes sobre si coneixen xiquets/es pobres, si saben com poden ajudar a aquests xiquets/etes. I han diferenciat entre diferents centres segons el nivell econòmic per a vore les diferències. Als públics ha incrementat la resposta positiva a la primera pregunta i en els centres privats i concertats és més baix. 

Espanya és el segon país d'Europa amb pobresa infantil. 



Després vam fer un joc a través d'internet, concretament amb el Kahoot, on vam participar tota la classe per a interioritzar alguns conceptes sobre la pobresa infantil.


La segona exposició va tractar el tema de l'ecoescola. Ens van posar un exemple sobre un col·legi que treballa molt amb el medi ambient i consciència als seus alumnes sobre l'estalvi de diverses energia com aigua, llum...

També ens van explicar diverses activitats de la seua proposta didàctica per a treballar aquests temes, com el reciclatge. 


És molt important tractar aquests temes a infantil per a començar a educar-los amb les diverses problemàtiques que es poden trobar a la seua vida o al seu voltant com és la pobresa infantil, i per a conscienciar-los de com ajudar si tenen algun company/a, familiar o ells/elles mateixos pateixen aquesta situació. 
A més, respecte a l'ecologia com ja s'ha tractat en un bloc de l'assignatura, és de gran importància també conscienciar als xiquets i xiquetes des de xicotets per a que ajuden en casa a reciclar per a cuidar el medi ambient, a més treballar a l'escola com per exemple treballant amb l'hort. 


Ens toca exposar!

En aquesta classe, en primer lloc ens va tocar exposar al nostre grup POTROTA, i em va tocar a mi junt a Paula Sirvent. 

El nostre treball d'investigació és sobre els problemes en la família i com afecten al desenvolupament del xiquet/a. Ens vam centrar principalment en tres temes; la separació, la defunció i la família d'acollida. I a més, alguns aspectes significatius d'aquestes problemàtiques per tal d'entendre-les de la millor manera abans de començar amb la proposta didàctica, ja que creiem necessari conèixer les problemàtiques de la millor manera possible per a després poder actuar. 

També vam recalcar que a les nostres entrevistes i enquesta vam trobar que la gran majoria de docents no tenen la formació necessària per a fer front a aquestes problemàtiques per això volem recalcar aquesta vinyeta de Forges on explica molt bé que els docents som molt més que això i hauríem de conèixer aquests aspectes per a tractar-los correctament a l'aula. 


Després, vam explicar 3 de les 6 activitats que hem realitzat per a tractar aquests temes a l'aula d'infantil. I vam donar importància també a 2 conte que utilitzem a 2 activitats encara que no les vam explicar a la exposició però són dos contes molt adequats per a treballar la separació o divorci "Si la mare diu blanc, el pare diu negre"i per a treballar la mort "Jo les volia".





La nutrició a l'etapa de infantil va ser el tema de la segona exposició, i ens van parlar sobre alguns tipus de dietes (vegetariana, mediterrània...). A més sobre com van realitzar la seua investigació, i com van preguntar a persones de diferents institucions com col·legis o a la pròpia universitat. 



També, ens van contar una experiència pròpia sobre anorèxia nerviosa d'una de les components del grups. 

Després, ens van explicar la seua proposta didàctica, concretament 3 de les 7 activitats que han realitzat. Com per exemple una activitat que consistia en que els xiquets/etes tenen diversos aliments i un plat, i han de ficar dins del plat els aliments que ells pensen que són saludables i els que no deixar-los fora. 

 A més, vam fer un debat sobre els diferents tipus de dietes que abans han nombrat i explicat, i sobre si el menjador escolar ha canviat o està canviant.

Per últim, destacar la importància de les problemàtiques de les que s'han parlat, ja que mai podem saber quines situacions ens podem trobar en un futur a l'aula d'infantil i hem de saber alguns aspectes teòrics com les causes, conseqüències. Però també conèixer com podem actuar de la millor manera possible sempre ajudant als nostres alumnes.
Respecte a la nutrició crec que també és un aspecte molt interessant a tractar a l'aula, ja que normalment els pares i mares no se'n adonen de com afecta la nutrició als seus fills i filles. 

Comencen les exposicions

Hui han començat les exposicions sobre els treballs d'investigació que hem realitzat en grup. 

En primer lloc va començar un grup parlant sobre respecte, tolerància i convivència. Van explicar les seues hipòtesis realitzades al començament del seu treball de camp, i ens van definir els tres conceptes anteriors.


També van comentar les enquestes que van realitzar i les van relacionar amb les seues hipòtesis prèvies per a comprovar si coincidien o no. 

I per últim es van centrar en la seua unitat didàctica per a tractar aquests temes dins l'aula de Infantil. Algunes de les activitats que han realitzat han sigut "Únics però iguals", "El mag de les paraules màgiques". Aquesta última vam eixir 5 voluntàries i la vam poder fer en primera persona, i va ser molt divertida i hem va parèixer molt adequada per a que els xiquets i xiquetes aprenguen a dir "per favor" i "gràcies". 


La segona exposició tracta sobre sexe i gènere, coeducació a l'aula. Primer, van fer una introducció molt completa sobre la coeducació a les aules. Respecte a la proposta educativa, ens han explicat diverses activitats i han realitzat diversos voluntaris un taller se sensibilització, per tal de entendre com és la societat i actualitat, i com es tracten al les persones només per ser homes o ser dónes i per els seus gustos, preferències, forma de ser... M'ha paregut que l'activitat ha representat molt bé com és tot açò hui en dia, per desgràcia, i hem pogut entendre i sensibilitzar amb aquests tipus de persones que pateixen qualsevol injustícia social. 
Com a conclusió, les exposicions dels meus company/es m'han paregut molt interessants, ja que són temes que com a futurs docents hem de conèixer i saber com tractar a l'aula perquè la educació és molt important ja que tenim a les nostres mans aspectes tant significatius com aquests. 

Reciclem!

08/05/2018

En primer lloc, Sergio va començar explicant els objectius obstacle de "què hi ha en la brossa de l'esmorzar", es a dir, els aspectes que els xiquets/es d'infantil no comprenen de manera clara sobre aquests processos,  i va portar a classe 3 poals representants els 3 contenidors bàsics per al reciclatge. 

Després, vam realitzar activitats amb les despesses que teníem de l'esmorzar, per tal de classificar-les. 

A continuació, vam ficar les diverses despesses als 3 poals (contenidors) que va portar el mestre per tal de prendre consciència sobre com reciclar correctament. 



També va llegir el conte "Envasados" i ens va mostrar diverses activitats per a treballar-lo amb xiquets/es d'Infantil.

Per últim, vam comprobar si aquest joguet funcionava ja que és reciclat i es pot fer un joc molt divertit. 

Aquesta classe ha sigut molt dinàmica, perquè hem realitzat activitats que ens han fet prendre consciència molt més sobre el reciclatge i com podem transmetre-lo als nostres futurs alumnes d'Educació Infantil. 

Contribuïm amb el medi ambient

04/05/2018


En aquesta classe amb Sergio vam parlar en primer lloc, sobre alguns dels problemes mediambiental a la l'actualitat, com per exemple l'augment dels residus, la contaminació de l'atmosfera i de les aigües o el canvi climàtic. 



Després vam parlar sobre algunes accions que podem fer nosaltres per a resoldre o disminuir els problemes dels que abans he parlat, com la regla de les 3 erres que és molt important utilitzar-la perquè ajuda molt al medi ambient. 












Com a conclusió, aquesta classe m'ha servit per a donar-li encara més importància als aspectes del medi ambient i sobre tot al que puc fer que ja coneixia, però hi havia alguns matisos que no coneixia adequadament. I pense, que hem de conscienciar a la població des de la infància sobre aquesta problemes per a intentar que disminuïsquen o s'eliminen perquè són molt perjudicials per a tots nosaltres. A més, des de xicotets/es els podem ensenyar alguns aspectes molt senzills als quals poden contribuir per al medi ambient, com no deixar les bombetes enceses si no estan utlitzant-les, o l'aixeta quan estan a la dutxa o rentant-se els dents, anar-se'n d'excursió a cases rurals i afavorir aquest tipus d'activitats...

Diferències culturals

7/04/2018

Primer, Sergio ens va donar unes pautes per a la realització del treball d'investigació.

A més, hem parlat sobre temes relacionats amb el bloc d'educació ambiental, i hem vist exemples sobre les diverses cultures i països respecte a l'ús del medi ambient, com per exemple la contaminació en les diferents activitats econòmiques.

A més, hem continuat amb les activitats del bloc i algunes de elles han sigut definir ecosistema i ecologia, o què és l'impacte ambiental.


Aquesta classe m'ha paregut importat tindre-la, ja que hem de prendre consciència sobre aspectes tan actuals com la contaminació, per a en un futur com a mestres transmetre-lo als nostres alumnes, i d'aquesta manera intentar al màxim que açò disminuïsca. 


Comencem el Bloc IV

24/04/2018

En primer lloc, Sergio va fer una introducció al nou bloc "educació ambiental"

Després, vam realitzat diferents activitats relacionades amb el tema, com per exemple, el que entenem per medi ambient i els factors que influeixen a aquest.













Per a entendre millor aquest aspecte van vore un vídeo on es mostra el canvi de població des de l'any 0 fins al 2050. 


També, respecte a a demografia vam analitzar diverses gràfiques sobre el creixement de la població, i les distincions per continents.

Aquesta sessió m'ha paregut molt útil per al meu futur, ja que hem de conèixer aquests aspectes per a poder transmetre'ls als nostres alumnes i conscienciar-los sobre el planeta i la seua cura. 

Xarrada "consum responsable"

20/04/2018

Hui ens han donat una xarrada sobre el consum responsable.
Juan Carlos Victoria Montero ens ha explicat el que es fa des de el centre de recursos de consum, de l'ajuntament d'Alacant.

Es fa tant formació per a xiquets/es com per a adults. Que a continuació podem trobar els diferents tallers amb la seua descripció, característiques, edats...

A més, ens ha mostrat un vídeo al qual hem pogut vore els diferents tallers que han fet durant el curs passat als diversos centres escolars de la província. Es posen diverses carpes al pati del col·legi simulant llocs de compra, on els xiquets/es van passant per tots. També, es fa una visita a Mercaliante, on s'explica als xiquets/es com funciona tot, i a la llotja de peix.


També fan un concurs de cuina saludable, on es pretén que relacionen l'alimentació amb la salut, i que perden la por de utilitzar la cuina.
I un concurs de dibuixos de vida saludable, i un altre de contes.

Dia mundial del consumidor; 15 de març.




Per altra banda, vam vore un altre vídeo on apareix la formació per a adults. Es fan visites guiades a diversos llocs com a l'aeroport d'Alacant, empreses alimentaries o de transport urbà...
També es fan xarrades-debats sobre alguns temes interessants per als consumidors.


A més, Juan Carlos ens ha explicat els drets dels consumidors. 

Diferència entre data de caducitat i data de consum preferent:
→ Data de caducitat: si passa aquesta data no es pot prendre l'aliment, ja que és perjudicial per a la salut.
→ Data de consum preferent: fins aquesta data el producte té les mateixes característiques que quan es va fabricar, a partir d'aquesta data ja no té aquestes característiques però es pot prendre ja que no és perjudicial per a la salut.

Per últim, ens va explicar l'etiquetat d'alguns aliments i com hem de reclamar com a consumidors.

Aquesta xarrada m'ha paregut molt interessant, ja que com a futurs docents i sobre tot com a consumidors que som tots i cadascú de nosaltres, hem de tindre un coneixement suficient per a entendre els nostres drets de consumidors o qualsevol aspecte important. A més, respecte al nostre futur, ens ha servit molt aquesta xarrada ja que hem conegut com es treballa amb els centres educatius des de l'ajuntament d'Alacant i les diverses activitats que es realitzen respecte al consum per als alumnes.

Consum responsable i diferències als anuncis publicitaris

17/04/2018

En primer lloc, vam parlar amb Virgilio sobre els anuncis publicitaris sexistes i no sexistes i com afecta als xiquets/es. 

Hem vist alguns anuncis i els hem analitzat. A més, hem parlat sobre com explicaríem als xiquets/es aquestes diferències als anuncis. Els resultats d'aquests anuncis són pràcticament pareguts; la dóna es tractada com a un objecte per als hòmens, com a ama de casa, la que ha de netejar sempre, etc. 
També, es tracta a les xiques com a sexe dèbil, com a princeses. I sobre tot com apareix el consumisme als anuncis publicitaris, encara que de vegades no ens adonem. 

















Després vam vore un vídeo sobre el consumisme, molt divertit de dibuixos animats que explica molt bé com malgastem les persones al nostre dia a dia, i com podríem actuar de la millor manera per a cuidar el nostre planeta. 

Per altra banda, vam continuar amb el Bloc del consum. Vam vore alguns criteris significatius per al consum responsable. I alguns temes que es poden tractar a l'aula de Educació Infantil que ajuden a desenvolupar aquest tipus de consum. 

I per últim, ens va mostrar la pàgina web que a continuació es mostra, a la qual trobem mola informació sobre com actuen els pares respecte al consum i com influeixen les decisions dels xiquets/es a l'hora de consumir. 


Aquesta classe m'ha paregut molt interessant perquè són aspectes que com a futurs mestres hem de tindre molt en compte a l'hora de educar en igualtat, a pesar que al medis de comunicació apareguen altres coses, però si eduquem d'aquesta manera els xiquets/es podran comprendre que no tot el que ix als anuncis publicitaris per exemple és correcte. 











L'actualitat al nostre país

10/04/2018

En aquesta classe amb Virgilio, primer vam parlar sobre el tema relacionat amb la política i amb la presidenta de la capital del nostre país. I vam tindre un debat a classe sobre què ens pareixia aquest tema i com es podria solucionar aquest tipus de casos. 

Després vam vore un vídeo de Carles Capdevila al qual es parla sobre com inculcar responsabilitat als xiquets i xiquetes.

Aquesta classe m'ha paregut necessària ja que és important conèixer l'actualitat del nostre país, però personalment crec que ha sigut massa densa, i que podem parlar d'aquests temes però també continuar un poquet amb el temari de l'assignatura perquè a l'hora de l'examen és difícil entendre aspectes si no es parlen més en profunditat a classe. 


Continuació xarrada "atenció a la diversitat en contexts educatius"

27/03/2018

Aquesta classe la vam dedicar per a continuar amb la xarrada d'atenció a la diversitat en contexts educatius, amb Juan David Santiago. 

En va parlar sobre la legislació respecte a l'atenció de la diversitat afectivo-social, vam vore diversos exemples com;
  • CORE → Coneixement i Reconeixement 
  • Principis de Yogyakarta 
  • Diferents lleis educatives a Espanya en les 3 últimes dècades; 
  1. LODE
  2. LOGSE
  3. LOCE
  4. LOE
  5. LOMCE
A més, respecte a la nostra comunitat, la Comunitat Valenciana, des de l'any 2015, tots els centres educatius han de tindre un/a coordinador/a d'igualtat.


També vam vore un vídeo molt bonic que a continuació es mostra: 


I per últim, ens va recomanar una pàgina web molt útil com a futurs mestres a la qual es troben molt recursos didàctics. I també per a famílies de xiquets/es que pateixen acaçament a l'escola per qualsevol motiu, o per als propis xiquets/es que el pateixen o per als que ho realitzen conta uns altres. 

Amb aquesta xarrada he après molt. ja que Juan David ens ha explicat molt bé diversos aspectes educatius relacionats amb la discriminació escolar. A més, respecte a la normativa de la CV de tindre un coordinador/a d'igualtat, a les meues pràctiques el vaig poder vore i vaig vore la feina que feia, i hem va parèixer molt interessant que hi haja una persona al centre dedicada a açò. 

Educació per al consum

23/03/2018

En aquesta classe amb Virgilio, vam començar amb el Bloc III, relacionat amb el consum. On vam parlar sobreel consumisme que hi ha hui dia als medis de comunicació especialment, i com afecta als xiquets/es. 

També vam parlar sobre diverses claus per a educar per al consum, ja que és molt important que aquest tema es tracte no només a casa, sinó a l'escola, encara que és molt important la col·laboració escola-familia per a aconseguir que aquest tipus d'educació siga factible. 

Vam visionar un video sobre els xiquets/es consumidors, al que explicava com els xiquets/es estan expostos a moltíssims anuncis publicitaris i ells/es són els més vulnerables davant açò.














Per a finalitzar la classe, vam parlar sobre com podem explicar a un xiquet/a que ha d'apagar el llum, o que no ha d'estalviar aigua per exemple... Ja que per a nosaltres és molt fàcil comprendre els motius però per als xiquets/es pot ser més complex i hi ha que trobar maneres per a que puguen comprendre-lo i el duen a la pràctica.

 


Aquesta classe va ser molt interessant, ja que és un tema molt actual i diari, i que no li donem la importància que realment té. Ja que no ens adonem que els xiquets/es viuen en una societat amb moltíssima publicitat i acçò els pot afectar. A més, respecte a la educació per al consum hem pareix molt adequat tractar aquest tema a classe per a en un futur saber com poder fer correctament aquesta educació.

Diversitat a l'aula

20/03/2018

En aquesta classe amb Virgilio, vam parlar sobre les pensions, la mortalitat i la natalitat, el pacte educatiu a Espanya. I com ens afecta tot açò directament a nosaltres.

A més, vam vore diversos videos molt interessants sobre la diversitat.



Al primer video de Ricardo Moreno, explica alguns tipus de diversitat;
  • Funcional
  • Cultural
  • Altes capacitats
Ja que considera que són les diversitats que menys es tracten a l'escola.

En segon lloc, al video "la diversidad es enriquecedora" de Rosa Pérez, parla sobre la importància de treballar la part emocional a l'escola. A més parla sobre les TIC a l'aula, i explica que hem d'aprofitar-les per a fer coses diferents, pero mai substituir-les per el paper. Ja que les dos coses són importants.

 Al video de Elena Laiz "diversidad para atender a la diversidad", explica com hi ha que tindre diversitat en molt àmbits educatius i diaris de la vida escolar, com per exemple, a l'hora de fer els agrupaments a classe, o els temps, inclòs els rols dels xiquets/es. No hi ha que determinar un rol a un xiquet/a, hi ha que buscar oportunitat de que tinguen diversos rols. Respecte als agrupaments, intentar que els alumnes estiguen amb tots els companys/es i no sempre amb els mateixos/es. I en quant al temps, no hi ha que determinar X temps per a realitzar una activitat, hi ha que deixar al alumnes el seu propi temps ja que cadascú tardarà més o menys en fer determinades activitats.

A més, vam vore un video de Cèsar Bona, "los nuevos retos de la educación", on parla que el bon mestre a més de tindre una gran vocació, ha de tindre una bona actitud i amb aquesta contagiar als seus alumnes. També diu que la persona no deixa d'aprendre per l'edat, sinó que deixa de fer-lo per curiositat. I a més li dona moltíssima importància a que els mestres han de constriur l'escola com un lloc agradable per als xiquets/es i que vullguen anaer i tinguen ganes de fer-lo cada dia.

I per últim, vam vore també un video de Carles Capdevila, on parla sobre la educació de manera humorística, i parla de la importància que té que un mestre/a tinga paciència amb els seus alumnes. També diu que la educació comença quan ocorren coses, no abans de que passen.

En aquesta classe, vaig aprendre molt sobre tot amb el primer que vam parlar, ja que estava relacionat amb la política però és un tema que ens afecta molt significativament i havia questions que no coeixia en profunditat. També amb l'ajuda dels videos vaig comprendre aspectes educatius respecte a la diversitat, que creec que són evidents però la majoria de mestres no ho fan, com per exemple el respecte al tems, ja que molts/es posen X temps per a fer una cosa i si n'hi ha algun xiquets/a que no ha tingut temps passen a altra cosa sense deixar que acabe. O amb els agrupaments, ja que molts mestres tenen tot l'any als xiquets/es dispossats en la mateixa organització i amb els mateixos companys/es, i pense que s'ha de variar perquè els xiquets/es puguen aprendre dels seus iguals, i tidre d'aquesta manera diferengts rols segons els companys/es que tinga en eixe moment.

Xarrada "Atenció a la diversitat en contexts educatius"

16/03/2018

Juan David Santiago Torres, va ser qui va realitzar aquesta xarrada.

En primer lloc ens va explicar alguns aspectes de la diversitat sexual:

  • Sexe biològic ⇨ baró - femella - intersexual 
  • Identitat sexual ⇨ home - dona - trans
  • Expressió de gènere ⇨ masculí - femení - androgin
  • Orientació sexual ⇨ Heterosexual - homosexual - bisexual - pansexual - asexual...


Què és la diversitat sexual?
La heteronormativitat és una ideologia que condiciona i indica com ha de ser la sexualitat de les persones que vivim en una societat determinada. Amb diversitat sexual ens referim a totes aquelles sexualitats que estarien fora del que s'imposa a la heteronormativitat. 




LGTB; és l'acrònim per a incloure persones Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals. A vegades varia l'ordre de les lletres. I de vegades també s'inclouen lletres com I (Intersexuals), Q (Queer), A (Asexual)...

LGTBFobia; és el prejudici social culturalment i interioritzat a través de la socialització. N'hi ha 5 formes per les que es pot manifestar:
  1. Cognitiva
  2. Afectiva
  3. Conductual
  4. Liberal
  5. Institucional 
També, ens va explicar que tots els transsexuals són transgènere, però no tots els transgènere són transsexuals. 

I per últim vam vore aquests conceptes: 


Aquesta xarrada m'ha paregut molt interessant, ja que havia moltíssimes coses que jo no coneixia o tenia conceptes prou diferents al que són en realitat. I pense que com a futurs docents hem de conèixer aquesta diversitat sexual que existeix a la societat hui en dia, perquè hem d'estar preparats per a saber com actuar a classe de forma correcta i sense fer mal a ningun alumne/a. 

Resultat Placa de Petri

13/03/2018

En primer lloc, Sergio ens va portar les Plaques de Petri. I ens va explicar el per què havien eixit bacteris i fongs. Encara que la majoria de les plaques no van eixir bé, perquè suposadament una de les parts de la placa havia d'estar neta, però només de l'aire es va embrutar, i el resultat va ser aquest...


Després vam continuar amb el Bloc II "Com viure sans?", i vam fer diverses activitats molt interessants a més de vore teoria del bloc com per exemple la part de "Què podem fer relacionat amb l'alimentació per a viure sans?"

Respecte a l'alimentació vam fer algunes activitats com, calcular la nostra Despesa Energètica en Repòs (DER), depenent de si som homes o dones ja que és són dos fórmules propostes per Mifflin diferents. I també vam fer Despesa Energètica Total(DET), amb ajuda d'una taula que ens indica les fórmules segons les activitats que fem i les hores al dia.

Per últim, Sergio ens va donar envasos de aliments, per a que comprovarem la quantitat d'eixe aliment determinat com necessitaven per a sobreviure un dia en repòs.

Aquesta classe m'ha paregut molt interessant ja que respecte al resultat de la Placa de Petri, hem va sorprendre molt com va quedar perquè no imaginava que seria així. I respecte, al càlcul de la DER i la DET no ho sabia realitzar abans, i també crec que és útil per a poder tindre una alimentació equilibrada i adequada al nostre organisme i cos.

Xarrada "primers auxilis infantils"

9/03/2018

Salvador Grau, metge i llevador. Ens va dinar aquesta xarrada sobre primers auxilis infantils, a la qual ens va contar moltíssimes coses que no sabia abans i altres que coneixia per no amb tanta precisió.

En primer lloc ens va dir diverses curiositats com: la major causa de mortalitat al món és la mort, als Estats Units al finalitzar l'etapa del batxiller han d'examinar-se de primers auxilis per obtindre el títol, que els xiquets/es xicotets/es han d'anar al seient del mig de darrere del cotxe ja que és el seient més segur, o que a la UE moren més xiquets/es per accidents que per malalties infantils.

Els primers auxilis són els cuidats immediats, adequats i provisionals prestats a les persones accidentades, abans de ser ateses per el personal sanitari. 

  • Obstrucció vies respiratòries. La maniobra lactant és la que hem de dur a terme amb els xiquets/es de menys d'un any. I consisteix en obrir la via aèria primer, mantindre el cap del xiquet/a alineat, col·locar-lo cap abaix en el nostre braç, i donar-li 5 colps a l'esquena. Si no reacciona, fer la mateixa operació però amb el xiquet/a cap amunt i donant-li els 5 colps al pit. Si el xiquet/a pesa prou, es pot col·locar agafant-lo dels peus i fent les dos mateixes operacions que abans. Per a xiquets/es de més d'un any, posar una mà al pit del xiquet/a, posar-lo amb la columna cap abaix recta, i donar-li 5 colps a la esquena. 
Maniobra Henry Heimlich, és la mateixa postura que abans s'ha nombrat, però estrenyent-li entre el pit i el melic 5 voltes. O també es pot fer abraçant-lo contra tu per darrere i fer el mateix procés. 
  • RCP: La Reanimació Cardi-pulmonar consta de 3 lletres per a realizar-la. En primer lloc la A; Airway (permeabilitat de vies aèries). B; Breathing (respiració). C; Circulation (control cardicirculatori). Si està inconscient demanar ajuda, lletra A, cap cap arrere per a que no hi haja obstrucció per la llengua. Si respira col·locar-lo cap a la esquerra (menys possibilitat de vomitar per a totes les persones). Si no respira bufar per la boca 5 vegades, i si és xicotet i pots abordar la boca i també el nas millor. Si continua sense respirar fer el massatge cardíac, 30 massatges i 2 respiracions. En els xiquets/es 15 massatges i 2 respiracions(només el poden fer els mestres i els metges, la resta ha de fer 30-2). Fins que vinga el personal sanitari. El massatge cardíac hi ha que fer-lo en terra perquè està dur, si és al llit no funciona.
    Quan no respira i has fet les 5 repeticions però continua sense respirar podem utilitzar el desfibril·lador ⇒ Decret de la Comunitat Valenciana de l'any 2017, ens permet a tots els cuitadans fer ús d'aquest aparat, sempre si criden primer al 112.

  • Ferides: sempre utilitzar el mateix desinfectant durant la seua cura. Tota ferida es contamina si pasen més de 6h. Primer rentar-la amb aigua i sabó o amb sèrum fisiològic. NO utilitzar ni cotó en pèl ni alcohol de 90º.  

  • Epistaxis: sagnat per el nas. Hi ha que comprimir per a que no li isca sang, i que la persona no es sone durant unes hores. 

  • Cremades: posar aigua per a enfredar la cremada durant 15-20 minuts. 
Si un xiquet/a beu sabó, el que hem de fer és donar-li una cullerada d'oli d'oliva per a que baixe la espuma. 

A continuació l'enllaç a la pàgina web de Salvador Grau: 

La xarrada m'ha paregut molt interessant i m'ha agradat molt, ja que crec que tots hauriem de tindre aquets coneixements per a poder actuar si ens ocorre alguna d'aquestes situacions i sabes com fer-lo el més correctament possible. A més, per al nostre futur és molt útil, perquè els mestres passem moltes hores amb els xiquets/es i mai saps què pot ocórrer i com hem d'actuar. 


Experiment amb Placa de Petri

6/03/2018

En primer lloc, en aquesta classe, Sergio ha conmençant explicant-nos el projecte "¿Cómo somos por dentro? ¿Dónde tenemos huesos? ¿Cómo son los huesos? ¿Cómo podemos mantener nuestros huesos sanos?". Que és un projecte elaborat per a 4-5 anys, al quals apareixen diverses pregunten que es poden realitzar als xiquets/es d'aquestes edats. 

A més, a començat una altra part del Bloc II, " Com viure sans?". I ens ha fet una petita explicació sobre com la historia de la humanitat ha canviat la mentalitat respecte a la salut i a les pràctiques higièniques de les diferents cultures. 

També, hem parlat sobre les causes que a l'actualitat poden causar malalties. 

I per últim, hem fet un experiment molt interessant, amb Placa de Petri, que és una caixa amb una espècie de gel que el que fa es proliferar bacteris. Aleshores, el que hem fet ha sigut dividir la caixa en dos meitats, i en una part hem tocat amb les mans brutes, es a dir, amb bacteris, i a l'altra amb les mans netes sense aixecar-les amb paper. 

  

Pense que aquesta classe ha sigut molt divertida, ja que l'experiment jo personalment no el coneixia i no sabia el que era aquella caixa que Sergio ens mostrava, i a més, respecte al projecte que ens ha explicat al principio ha sigut molt interessant i crec que ens pot servir per al nostre futur com a docents quan tinguem que treballar el cos humà. 

Xarrada "Gaia"

2/03/2018

Hem tingut una xarrada que han fet unes dones que venien de l'associació GAIA. És una associació de families d'acollida de la Povíncia d'Alacant.

En primer lloc ens han posat un vídeo molt interessant sobre com s'intenta veure de manera positiva les acollides, encara que pot suposar una gran tragèdia. 

A més, ens han explicat la dificultat que tenen tant els xiquets/es com les families d'aquests/es, perquè han de separar-se i els xiquets/es han de anar-se'n amb un altra família. Però quan tenen 12 anys, se'ls pregunta si voldrien tornar amb la seua família biològica. I la majoria d'ells/es volen fer-ho. 

També ens han comentat què és l'acolliment familiar i alguns dels tipus que n'hi ha. 

L'acolliment residencial és quan els xiquets/es es troben instalats en un centre mentre que se'ls busca una família. Per altra banda, l'adopció nacional o internacional és quan el vincle familiar està del tot trencat i per tant, els xiquets/es ja poden quedar-se per a sempre amb la seua família adoptiva. 

Una altres tipus d'acolliment dels que van parlar van ser els següents; acolliment d'urgència, que dura com a màxim 6 mesos i és per a xiquets/es xicotets/es i com el propi nom indica, és per a casos urgents. L'acolliment temporal, , que te una duració de màxim 2 anys, i és per a les famílies amb les que es treballa des de serveis socials. L'acolliment permanent, en aquest tipus no hi ha una limitació en quant al temps. 

Respecte al requisits que hi ha de tindre per a ser família d'acollida, alguns d'ells serien, ser major d'edat, es a dir, tindre més de 18 anys, tindre requisits de sentit comú com un hogar estable, i qualsevol tipus familiar pot ser acceptat per a acollir. 

És molt interessant tindre aquest tipus de xarrada, ja que m'ha paregut molt important conèixer com es treballa a la associació, perquè no tots els xiquets/es tenen les mateixes oportunitats de estar amb les seues famílies biològiques com podrien fer-lo. 

Els òssos i els músculs del nostre cos

27/02/2018

En primer lloc, Sergio ens ha explicat el que passa al nostre cos quan ingerim alcohol, les conseqüències que té, les afectacions,etc.

A continuació, hem continuat amb el Bloc II, i hem treballat alguns sistemes com el sistema cardiovascular i el sistema limfàtic, que són els sistemes que conformen el sistema circulatori. Veient per què estan compostos aquests sistemes.

A més, hem treballat la part de "Com aconseguim l'aliment? Què necessitem fer per a poder accedir a les diferents fonts d'aliment i d'aigua?". I ací, hem vist característiques dels ossos i dels músculs, els tipus de cadascú d'ells. També, hem vist altres aspectes com les funcions que tenen.


És de gran importància conèixer quins ossos i músculs tenim al nostre cos, i quines funcions realitzen. 

Les funcions del nostre cos

23/02/2018

Continuem amb el Bloc II!

Vam realitzar diverses activitats d'aquest bloc, entre les quals, havia una que es tractava de buscar a la gràfica de pes i longitud, els respectius de diverses edats. 

També, vam vore la importància de l'alimentació, i el seu procés digestiu

Vam treballar l'intestí gruixut, l'intesti prim, i el fetge entre altres. Per a aquest últim vam vore un video molt divertit que a continuació es pot vore.



Com a futurs docents hem de conéixer en profunditat el nostre cos, per a poder explicar als nostres alumnes com funcionem i per què.

Amb l'anterior video sobre el fetge per exemple podríem treballar-lo a classe, ja que és un video curt i animat que pot cridar l'atenció dels xiquets/es i a més aprenen coses sobre aquestes funcions. 

Comencem el Bloc II

20/02/2018

En aquesta classe hem començat el Bloc II amb Sergio.

Es va parlar sobre l'origen de les espècies. També es va realitzar la primera activitat d'aquest Bloc sobre les funcions vitals dels éssers vius. 

També es va parlar sobre el que ocurre a nivell cel·lular, la nutrició, la respiració, la interacció amb el medi...

Pense que és molt important que tinguem aquests coneixements sobre la nostra espècie i el nostre propi cos, ja que a infantil un dels objectius de etapa és el reconeixement del propi cos, i els/les mestres hem de coneixer-lo el millor possible. 

"La ciencia de los bebés"

16/02/2018


En primer lloc vam continuar amb Virgilio el Bloc I, amb la organització de l'aula d'infantil. A més vam vore uns videos de la seua filla contestant unes preguntes relacionades amb les normes, rutines i habilitats de classe i dels xiquets/es, com per exemple si era capaç de posar-se la jaqueta, entar-se els dents, petinar-se, rentar-se les mans... i a més, no només si ella sabia sino els seus companys també sabien. 

Després vam tindre una altra part de la classe amb Sergio i vam vore el documental "La ciencia de los bebés".

A continuació les preguntes que havíem de contestar durant el visionat del documental;



  •  1.      Per què els humans necessiten un any per a donar els seus primers passos?


Al nàixer, la mesura del cervell dels humans és gran en comparació amb el seu cos, i tardem tant en madurar perquè segueix creixent durant el primer any de vida més del doble que la seua mesura original. 

  •  2.   Quines habilitats i reflexos primitius posseeixen els bebè en nàixer?


El plor, els reflexos com el de prensió, el de contindre la respiració baix de l'aigua ja que aquest és un instint del recent nascuts. O quan al bebè si freguem la galta girarà i succionarà, o si l'espantem alçarà els braços i les cames. 

A més, els recent nascuts tenen el reflex de caminar, però a les 6 setmanes el reflex no es mostra. Encara que dins l'aigua si que fan l'acte de caminar però fora no. 

És important destacar que els bebès no naixen amb la ment en blanc. 
Tots aquests aspectes permeten als bebès sobreviure.


  •        3.   Quina avantatges té el fet de venir al món com una criatura poc formada?


Els humans tenen l'oportunitat d'aprendre a diferència de la resta dels animals. Estem, programats per a fer moltes coses però moltes altres són objecte d'aprenentatge. 

No naixem amb tots els sistemes connectats, tenim que aprendre a fer les coses fent-les. 
  •    4.   Quin perill suposa el privar a un bebè d’estímuls sensorials extens durant els seus primers mesos de vida?

 No ser capaços de reconèixer els rostres i les emocions facials. 
  •   5.     Perdem alguna cosa quan aprenen coses noves?

 Són capaços de reconèixer coses que després canviaran, com els distints idiomes. 

 El cervell per exemple, és capaç de restablir-se ja que a aquestes edats hi ha molta plasticitat.
  •  6.   Per què els éssers humans caminem alçats?

A l'any de vida, molts bebès poden mantindre's de peu soles i estan preparats per a donar els primers pasos. Perquè tenim 2 cames i no 4, per això com diferents a la resta d'animals. 

El bipedisme ens diferència dels ximpancés, per això tenim avantatges per a caminar. 


En conclusió, m'ha paregut molt interessant el documental ja que he après moltes coses que no sabia a ciència certa com eren i per què eren així. Crec que com a futurs docents és important que coneguem com funciona el cervell i els organismes del bebès. 

Importància de l'autoconcepte

13/02/2018

En aquesta classe vam continuar amb el Bloc I.

Vam fer una activitat a la qual havíem d'identificar els sentiment que té una xiqueta en el nostre cas, una alumna que va dur xocolata per a esmorzar el dia de la fruita. 
Alguns dels sentiments i emocions que vam identificar van ser els següents: respecte al mestre/a, decepció, trsitesa, frustració i preocupació. Respecte a la alumna, alegria, decepció i vergonya. En quant al la resta de companys poden sentir envetja i dubte. I finalment, respecte a la familia, indiferència i dubte.












A més, vam parlar sobre la importància que té la família, la identitat social i cultural, i les normes i rutines a la vida dels xiquets/es.

A la etapa de Educació Infantil, és molt important que els xiquets/es tinguen afecte, seguretat i confiança, ja que així podrà desenvolupar-se de manera apropiada i sana.

Personalment, he tingut l'oportunitat d'observar una classe d'educació infantil de 3 anys a les meus pràctiques. I m'he adonat que les rutines i les normes bàsiques són molt importants per als xiquets/es ja que així aprenen a identificar els diferents moments dels dia, com per exemple quan arriben a la classe saben que han de assentar-se a l'estora per a fer l'assemblea, o abans de l'esmorzar han de anar al bany a fer les seues necessitats i desprès rentar-se les mans.

A més, és molt important conèixer a les families ja que són el entorn més proper dels nostres alumnes i els xiquets/es en aquestes etapes aprenen moltíssim mitjançant la observació i la imitació. Per això pense que tots els docents hem de conéixer les families del xiquet/a i a més, tindre una cooperació diaria amb l'educació dels mateixos. 

Persones especials

9/02/2018

Aquesta sessió amb Virgilio, va ser un tant diferent però molt divertida!

El que vam fer, va ser pujar cadascú a una cadira davant de tota la classe, i vam dir el nostre nom i per què ens consideràvem especials.

El que jo vaig decidir dir va ser que m'agrada molt fer riure a la gent, especialment quan no estan bé de estat d'ànim, ja que m'agrada vore a la gent feliç. A més, vaig comentar la meua afició per el futbol, i com que Virgilio hem va preguntar que de quin equip era, lo ho vaig dir, del Real Madrid i del Hèrcules, i els dos coincidim en aquest gust per els nostres equips!

TOTS SOM ESPECIALS!

A continuació ens va mostrar diferents articles de diferents periòdics, com; "Uno de cada tres niños está en riesgo de pobreza y exclusión en la Comunidad Valenciana", "España es el tercer país de pobreza infantil" y " La pobreza de España tiene cara de niño".

En conclusió, respecte a aquests articles, per desgràcia no hem van impresionar ja que sóc conscient de la situació que hi ha al nostre país, i pense que no hem de consentir açò, ja que els xiquets/es com ja vam vore, tenen dret de tindre un nivell de vida adequat, entre les quals coses entra per suposat una alimentació correcta. I la pobresa infantil és un aspecte que hem de treballar molt per a eliminar-lo totalment de la nostra societat. Per açò el primer que hem de fer és conscienciar a les persones del món sobre els drets que tenen els xiquets/es per a que no puguem consentir que no se'ls done tots i cada un d'ells. 

Els drets dels xiquets/es

6/02/2018

En aquesta classe amb Virgilio, vam comentar el documental de la sessió anterior, i vam fer un context històric de Espanya abans, durant i després de la República.

I vam fer una reflexió sobre l'educació i el paper de la dona, al passat i al present.

Després, vam vore 3 videos sobre els drets dels xiquets/es; el primer, explicava què són els drets i alguns exemples com el nivell de vida adequat, el dret a jugar, a la educació... I que l'any que es va registrar el tractat on estaven escrits aquests drets va ser a l'any 1989.

Al segon video, explica què són els drets en concret, com el dret a la igualtat, a la comprensió i amor per familiars i per la societat, la educació gratuita, el dret a divertir-se i jugar...

I per últim, un altre video el qual apareixien xiquets/es de diverses edats contestant a una serie de preguntes com ara; quina és la importància de tindre un nombre? En què som iguals? Què és créixer? Què necessitem per a créixer? Coneixeu els vostres drets?

I els xiquets/es contestaven coses com que ells tenen dret i necessiten amor, educació, aliments, una casa. I respecte al nom, contestaven que és molt important tindre un nom ja que si tots ens cridarem igual no podríem distinguir-nos ni identificar-nos de manera més personal i amb eixa facilitat.

A continuació, Virgilio va començar a explicar el primer tema de l'assignatura, i vam vore aspecte com què és la identitat? i els tipus que n'hi ha, la diferència entre sexe i gènere, el autoconcepte (amb el suport d'un video molt interessant de Elsa Punset sobre l'importància de les emocions).

També vam realitzar una activitat per grups de 4, en la que havíem de realitzar una activitat per al coneixement del propi cos orientada a alumnes de 3 anys.

El meu grup i jo, vam pensar un joc com el clàssic "Twister" però a lo gran. El joc consisteix a posar cèrcols de colors a terra, i la mestre o el mestre va donant una serie de indicacions com ara; posem el peu al color roig; posem la mà al color groc... D'aquesta manera els xiquets/es podran adquirir a més del vocabulari del cos, la identificació del mateix, i sobre tot ho faran jugant!

Presentació