Xarrada "primers auxilis infantils"

9/03/2018

Salvador Grau, metge i llevador. Ens va dinar aquesta xarrada sobre primers auxilis infantils, a la qual ens va contar moltíssimes coses que no sabia abans i altres que coneixia per no amb tanta precisió.

En primer lloc ens va dir diverses curiositats com: la major causa de mortalitat al món és la mort, als Estats Units al finalitzar l'etapa del batxiller han d'examinar-se de primers auxilis per obtindre el títol, que els xiquets/es xicotets/es han d'anar al seient del mig de darrere del cotxe ja que és el seient més segur, o que a la UE moren més xiquets/es per accidents que per malalties infantils.

Els primers auxilis són els cuidats immediats, adequats i provisionals prestats a les persones accidentades, abans de ser ateses per el personal sanitari. 

  • Obstrucció vies respiratòries. La maniobra lactant és la que hem de dur a terme amb els xiquets/es de menys d'un any. I consisteix en obrir la via aèria primer, mantindre el cap del xiquet/a alineat, col·locar-lo cap abaix en el nostre braç, i donar-li 5 colps a l'esquena. Si no reacciona, fer la mateixa operació però amb el xiquet/a cap amunt i donant-li els 5 colps al pit. Si el xiquet/a pesa prou, es pot col·locar agafant-lo dels peus i fent les dos mateixes operacions que abans. Per a xiquets/es de més d'un any, posar una mà al pit del xiquet/a, posar-lo amb la columna cap abaix recta, i donar-li 5 colps a la esquena. 
Maniobra Henry Heimlich, és la mateixa postura que abans s'ha nombrat, però estrenyent-li entre el pit i el melic 5 voltes. O també es pot fer abraçant-lo contra tu per darrere i fer el mateix procés. 
  • RCP: La Reanimació Cardi-pulmonar consta de 3 lletres per a realizar-la. En primer lloc la A; Airway (permeabilitat de vies aèries). B; Breathing (respiració). C; Circulation (control cardicirculatori). Si està inconscient demanar ajuda, lletra A, cap cap arrere per a que no hi haja obstrucció per la llengua. Si respira col·locar-lo cap a la esquerra (menys possibilitat de vomitar per a totes les persones). Si no respira bufar per la boca 5 vegades, i si és xicotet i pots abordar la boca i també el nas millor. Si continua sense respirar fer el massatge cardíac, 30 massatges i 2 respiracions. En els xiquets/es 15 massatges i 2 respiracions(només el poden fer els mestres i els metges, la resta ha de fer 30-2). Fins que vinga el personal sanitari. El massatge cardíac hi ha que fer-lo en terra perquè està dur, si és al llit no funciona.
    Quan no respira i has fet les 5 repeticions però continua sense respirar podem utilitzar el desfibril·lador ⇒ Decret de la Comunitat Valenciana de l'any 2017, ens permet a tots els cuitadans fer ús d'aquest aparat, sempre si criden primer al 112.

  • Ferides: sempre utilitzar el mateix desinfectant durant la seua cura. Tota ferida es contamina si pasen més de 6h. Primer rentar-la amb aigua i sabó o amb sèrum fisiològic. NO utilitzar ni cotó en pèl ni alcohol de 90º.  

  • Epistaxis: sagnat per el nas. Hi ha que comprimir per a que no li isca sang, i que la persona no es sone durant unes hores. 

  • Cremades: posar aigua per a enfredar la cremada durant 15-20 minuts. 
Si un xiquet/a beu sabó, el que hem de fer és donar-li una cullerada d'oli d'oliva per a que baixe la espuma. 

A continuació l'enllaç a la pàgina web de Salvador Grau: 

La xarrada m'ha paregut molt interessant i m'ha agradat molt, ja que crec que tots hauriem de tindre aquets coneixements per a poder actuar si ens ocorre alguna d'aquestes situacions i sabes com fer-lo el més correctament possible. A més, per al nostre futur és molt útil, perquè els mestres passem moltes hores amb els xiquets/es i mai saps què pot ocórrer i com hem d'actuar. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Presentació