Últim dia de classe

La regla de les 3R, va ser el tema de la primera exposició. On ens vam explicar en primer lloc què era cada concepte: Reduir-Reutilitzar-Reciclar. 

Després, es van centrar en el seu treball de camp, i ens van mostrar una entrevista a una xiqueta de 4 anys per a si coneix alguns conceptes sobre el reciclatge. També ens van mostrar un altre video on vam vore com funcionen les màquines d'una empresa que es dedica a crear aquestes amb la finalitat del reciclatge dels residus. I vam poder vore el seu funcionament. 

A més, van realitzar qüestionaris, a alumnes/as de primària, secundària, de Formació Profesional i de la universitat. On van realitzar preguntes com, si reciclen, quins són els envasos que més reciclen, i als alumnes també se'ls va preguntar si a l'àmbit educatiu se'ls va ensenyar a reciclar. 

També van preguntar a mestres si a les escoles on treballen hi ha contenidors per a reciclar i si fan excursions, xarrades o activitats similars per a treballar el reciclatge. 

Per últim ens van comentar la seua unitat didàctica i ens van explicar 3 de les que van realitzar. Per a la primera activitat van crear una presentació on expliquen de forma lúdica i divertida per a què serveixen els diferents contenidors. I una altra activitat és crear un mural on estiguen els contenidors dibuixats i la mestra/e repartirà diferents residus per a que els xiquets/etes sàpiguen ubicar on va cadascú.

Finalment, vam fer un Kahoot per a comprovar si ens hem assabentat del tema.




La segona exposició va tractar sobre el cicle de l'aigua. Primer van explicar els antecedents de l'ús de l'aigua de forma històrica. I també la distribució de l'aigua, on ens van mostrar una data que diu que el 87% dels alacantins/es es resisteix a beure aigua de l'aixeta.

A més, vam tindre un xicotet debat sobre la diferència de l'aigua de les aixetes segons la ubicació.



Respecte al treball de camp, van realitzar diverses consultes, tant a adults com a xiquets i xiquetes. I van realitzar preguntes com si tanquen l'aixeta quan no la estan utilitzant. i si estarien d'acord amb la posada d'una multa per a aquelles persones o llars que estalvien els límits d'aigua respecte a les necessitats de cadascú.

A continuació ens van explicar una experiència personal d'una de les integrants del grup a les seues pràctiques. I com va anar una dona a donar una xarrada i a fer diverses activitats per a la conscienciació de l'utilització adequada de l'aigua i el seu procés. I després van realitzar l'experiment que va realitzar aquesta dona al centre escolar però de manera un poquet adaptada.

L'experiment consistia en veure la funció que fan les depuradores, a través d'una ampolla tallada on havia dins, d'una banda sorra i d'altra vegetals, i per la part del tap una gassa per tal que fera de depuradora, i l'aigua van vore com encara que eixia un poquet bruta perquè aquests és només una part del procés de depuració, però eixia prou més neta que l'aigua de la ampolla.

A continuació podem vore el video sobre l'experiment:




Després es van centrar en la proposta didàctica, i van treballar a més de l'experiment abans mostrat, altres activitats com "el camí de l'aigua" on treballen la fase de distribució de l'aigua, i faran un sistema de canonades propi reciclant diversos materials.

I finalment ens van mostrar un video sobre la cura de l'aigua, i vam fer el respectiu debat sobre la exposició.

És molt important tractar a l'escola aquests aspectes i intentar que els xiquets i xiquetes prenguen consciència d'açò, ja que moltes families no solen tractar aquests temes a casa per això podem intentar solucionar-lo el màxim possible a través de l'escola. 

Seguim amb les exposicions

Situació actual de la pobresa infantil a Espanya és el primer tema que ha tractat el primer grup que ha exposat. 

En primer lloc ens han explicat què és la pobresa i els tipus que existeixen, i com afecta concretament la pobresa infantil al nostre país.

Després van mostrar els seus resultats, ja que van realitzar una investigació a xiquets i xiquetes sobre si coneixen xiquets/es pobres, si saben com poden ajudar a aquests xiquets/etes. I han diferenciat entre diferents centres segons el nivell econòmic per a vore les diferències. Als públics ha incrementat la resposta positiva a la primera pregunta i en els centres privats i concertats és més baix. 

Espanya és el segon país d'Europa amb pobresa infantil. 



Després vam fer un joc a través d'internet, concretament amb el Kahoot, on vam participar tota la classe per a interioritzar alguns conceptes sobre la pobresa infantil.


La segona exposició va tractar el tema de l'ecoescola. Ens van posar un exemple sobre un col·legi que treballa molt amb el medi ambient i consciència als seus alumnes sobre l'estalvi de diverses energia com aigua, llum...

També ens van explicar diverses activitats de la seua proposta didàctica per a treballar aquests temes, com el reciclatge. 


És molt important tractar aquests temes a infantil per a començar a educar-los amb les diverses problemàtiques que es poden trobar a la seua vida o al seu voltant com és la pobresa infantil, i per a conscienciar-los de com ajudar si tenen algun company/a, familiar o ells/elles mateixos pateixen aquesta situació. 
A més, respecte a l'ecologia com ja s'ha tractat en un bloc de l'assignatura, és de gran importància també conscienciar als xiquets i xiquetes des de xicotets per a que ajuden en casa a reciclar per a cuidar el medi ambient, a més treballar a l'escola com per exemple treballant amb l'hort. 


Ens toca exposar!

En aquesta classe, en primer lloc ens va tocar exposar al nostre grup POTROTA, i em va tocar a mi junt a Paula Sirvent. 

El nostre treball d'investigació és sobre els problemes en la família i com afecten al desenvolupament del xiquet/a. Ens vam centrar principalment en tres temes; la separació, la defunció i la família d'acollida. I a més, alguns aspectes significatius d'aquestes problemàtiques per tal d'entendre-les de la millor manera abans de començar amb la proposta didàctica, ja que creiem necessari conèixer les problemàtiques de la millor manera possible per a després poder actuar. 

També vam recalcar que a les nostres entrevistes i enquesta vam trobar que la gran majoria de docents no tenen la formació necessària per a fer front a aquestes problemàtiques per això volem recalcar aquesta vinyeta de Forges on explica molt bé que els docents som molt més que això i hauríem de conèixer aquests aspectes per a tractar-los correctament a l'aula. 


Després, vam explicar 3 de les 6 activitats que hem realitzat per a tractar aquests temes a l'aula d'infantil. I vam donar importància també a 2 conte que utilitzem a 2 activitats encara que no les vam explicar a la exposició però són dos contes molt adequats per a treballar la separació o divorci "Si la mare diu blanc, el pare diu negre"i per a treballar la mort "Jo les volia".





La nutrició a l'etapa de infantil va ser el tema de la segona exposició, i ens van parlar sobre alguns tipus de dietes (vegetariana, mediterrània...). A més sobre com van realitzar la seua investigació, i com van preguntar a persones de diferents institucions com col·legis o a la pròpia universitat. 



També, ens van contar una experiència pròpia sobre anorèxia nerviosa d'una de les components del grups. 

Després, ens van explicar la seua proposta didàctica, concretament 3 de les 7 activitats que han realitzat. Com per exemple una activitat que consistia en que els xiquets/etes tenen diversos aliments i un plat, i han de ficar dins del plat els aliments que ells pensen que són saludables i els que no deixar-los fora. 

 A més, vam fer un debat sobre els diferents tipus de dietes que abans han nombrat i explicat, i sobre si el menjador escolar ha canviat o està canviant.

Per últim, destacar la importància de les problemàtiques de les que s'han parlat, ja que mai podem saber quines situacions ens podem trobar en un futur a l'aula d'infantil i hem de saber alguns aspectes teòrics com les causes, conseqüències. Però també conèixer com podem actuar de la millor manera possible sempre ajudant als nostres alumnes.
Respecte a la nutrició crec que també és un aspecte molt interessant a tractar a l'aula, ja que normalment els pares i mares no se'n adonen de com afecta la nutrició als seus fills i filles. 

Comencen les exposicions

Hui han començat les exposicions sobre els treballs d'investigació que hem realitzat en grup. 

En primer lloc va començar un grup parlant sobre respecte, tolerància i convivència. Van explicar les seues hipòtesis realitzades al començament del seu treball de camp, i ens van definir els tres conceptes anteriors.


També van comentar les enquestes que van realitzar i les van relacionar amb les seues hipòtesis prèvies per a comprovar si coincidien o no. 

I per últim es van centrar en la seua unitat didàctica per a tractar aquests temes dins l'aula de Infantil. Algunes de les activitats que han realitzat han sigut "Únics però iguals", "El mag de les paraules màgiques". Aquesta última vam eixir 5 voluntàries i la vam poder fer en primera persona, i va ser molt divertida i hem va parèixer molt adequada per a que els xiquets i xiquetes aprenguen a dir "per favor" i "gràcies". 


La segona exposició tracta sobre sexe i gènere, coeducació a l'aula. Primer, van fer una introducció molt completa sobre la coeducació a les aules. Respecte a la proposta educativa, ens han explicat diverses activitats i han realitzat diversos voluntaris un taller se sensibilització, per tal de entendre com és la societat i actualitat, i com es tracten al les persones només per ser homes o ser dónes i per els seus gustos, preferències, forma de ser... M'ha paregut que l'activitat ha representat molt bé com és tot açò hui en dia, per desgràcia, i hem pogut entendre i sensibilitzar amb aquests tipus de persones que pateixen qualsevol injustícia social. 
Com a conclusió, les exposicions dels meus company/es m'han paregut molt interessants, ja que són temes que com a futurs docents hem de conèixer i saber com tractar a l'aula perquè la educació és molt important ja que tenim a les nostres mans aspectes tant significatius com aquests. 

Reciclem!

08/05/2018

En primer lloc, Sergio va començar explicant els objectius obstacle de "què hi ha en la brossa de l'esmorzar", es a dir, els aspectes que els xiquets/es d'infantil no comprenen de manera clara sobre aquests processos,  i va portar a classe 3 poals representants els 3 contenidors bàsics per al reciclatge. 

Després, vam realitzar activitats amb les despesses que teníem de l'esmorzar, per tal de classificar-les. 

A continuació, vam ficar les diverses despesses als 3 poals (contenidors) que va portar el mestre per tal de prendre consciència sobre com reciclar correctament. 



També va llegir el conte "Envasados" i ens va mostrar diverses activitats per a treballar-lo amb xiquets/es d'Infantil.

Per últim, vam comprobar si aquest joguet funcionava ja que és reciclat i es pot fer un joc molt divertit. 

Aquesta classe ha sigut molt dinàmica, perquè hem realitzat activitats que ens han fet prendre consciència molt més sobre el reciclatge i com podem transmetre-lo als nostres futurs alumnes d'Educació Infantil. 

Contribuïm amb el medi ambient

04/05/2018


En aquesta classe amb Sergio vam parlar en primer lloc, sobre alguns dels problemes mediambiental a la l'actualitat, com per exemple l'augment dels residus, la contaminació de l'atmosfera i de les aigües o el canvi climàtic. 



Després vam parlar sobre algunes accions que podem fer nosaltres per a resoldre o disminuir els problemes dels que abans he parlat, com la regla de les 3 erres que és molt important utilitzar-la perquè ajuda molt al medi ambient. 












Com a conclusió, aquesta classe m'ha servit per a donar-li encara més importància als aspectes del medi ambient i sobre tot al que puc fer que ja coneixia, però hi havia alguns matisos que no coneixia adequadament. I pense, que hem de conscienciar a la població des de la infància sobre aquesta problemes per a intentar que disminuïsquen o s'eliminen perquè són molt perjudicials per a tots nosaltres. A més, des de xicotets/es els podem ensenyar alguns aspectes molt senzills als quals poden contribuir per al medi ambient, com no deixar les bombetes enceses si no estan utlitzant-les, o l'aixeta quan estan a la dutxa o rentant-se els dents, anar-se'n d'excursió a cases rurals i afavorir aquest tipus d'activitats...

Presentació