Continuació xarrada "atenció a la diversitat en contexts educatius"

27/03/2018

Aquesta classe la vam dedicar per a continuar amb la xarrada d'atenció a la diversitat en contexts educatius, amb Juan David Santiago. 

En va parlar sobre la legislació respecte a l'atenció de la diversitat afectivo-social, vam vore diversos exemples com;
  • CORE → Coneixement i Reconeixement 
  • Principis de Yogyakarta 
  • Diferents lleis educatives a Espanya en les 3 últimes dècades; 
  1. LODE
  2. LOGSE
  3. LOCE
  4. LOE
  5. LOMCE
A més, respecte a la nostra comunitat, la Comunitat Valenciana, des de l'any 2015, tots els centres educatius han de tindre un/a coordinador/a d'igualtat.


També vam vore un vídeo molt bonic que a continuació es mostra: 


I per últim, ens va recomanar una pàgina web molt útil com a futurs mestres a la qual es troben molt recursos didàctics. I també per a famílies de xiquets/es que pateixen acaçament a l'escola per qualsevol motiu, o per als propis xiquets/es que el pateixen o per als que ho realitzen conta uns altres. 

Amb aquesta xarrada he après molt. ja que Juan David ens ha explicat molt bé diversos aspectes educatius relacionats amb la discriminació escolar. A més, respecte a la normativa de la CV de tindre un coordinador/a d'igualtat, a les meues pràctiques el vaig poder vore i vaig vore la feina que feia, i hem va parèixer molt interessant que hi haja una persona al centre dedicada a açò. 

Educació per al consum

23/03/2018

En aquesta classe amb Virgilio, vam començar amb el Bloc III, relacionat amb el consum. On vam parlar sobreel consumisme que hi ha hui dia als medis de comunicació especialment, i com afecta als xiquets/es. 

També vam parlar sobre diverses claus per a educar per al consum, ja que és molt important que aquest tema es tracte no només a casa, sinó a l'escola, encara que és molt important la col·laboració escola-familia per a aconseguir que aquest tipus d'educació siga factible. 

Vam visionar un video sobre els xiquets/es consumidors, al que explicava com els xiquets/es estan expostos a moltíssims anuncis publicitaris i ells/es són els més vulnerables davant açò.














Per a finalitzar la classe, vam parlar sobre com podem explicar a un xiquet/a que ha d'apagar el llum, o que no ha d'estalviar aigua per exemple... Ja que per a nosaltres és molt fàcil comprendre els motius però per als xiquets/es pot ser més complex i hi ha que trobar maneres per a que puguen comprendre-lo i el duen a la pràctica.

 


Aquesta classe va ser molt interessant, ja que és un tema molt actual i diari, i que no li donem la importància que realment té. Ja que no ens adonem que els xiquets/es viuen en una societat amb moltíssima publicitat i acçò els pot afectar. A més, respecte a la educació per al consum hem pareix molt adequat tractar aquest tema a classe per a en un futur saber com poder fer correctament aquesta educació.

Diversitat a l'aula

20/03/2018

En aquesta classe amb Virgilio, vam parlar sobre les pensions, la mortalitat i la natalitat, el pacte educatiu a Espanya. I com ens afecta tot açò directament a nosaltres.

A més, vam vore diversos videos molt interessants sobre la diversitat.



Al primer video de Ricardo Moreno, explica alguns tipus de diversitat;
  • Funcional
  • Cultural
  • Altes capacitats
Ja que considera que són les diversitats que menys es tracten a l'escola.

En segon lloc, al video "la diversidad es enriquecedora" de Rosa Pérez, parla sobre la importància de treballar la part emocional a l'escola. A més parla sobre les TIC a l'aula, i explica que hem d'aprofitar-les per a fer coses diferents, pero mai substituir-les per el paper. Ja que les dos coses són importants.

 Al video de Elena Laiz "diversidad para atender a la diversidad", explica com hi ha que tindre diversitat en molt àmbits educatius i diaris de la vida escolar, com per exemple, a l'hora de fer els agrupaments a classe, o els temps, inclòs els rols dels xiquets/es. No hi ha que determinar un rol a un xiquet/a, hi ha que buscar oportunitat de que tinguen diversos rols. Respecte als agrupaments, intentar que els alumnes estiguen amb tots els companys/es i no sempre amb els mateixos/es. I en quant al temps, no hi ha que determinar X temps per a realitzar una activitat, hi ha que deixar al alumnes el seu propi temps ja que cadascú tardarà més o menys en fer determinades activitats.

A més, vam vore un video de Cèsar Bona, "los nuevos retos de la educación", on parla que el bon mestre a més de tindre una gran vocació, ha de tindre una bona actitud i amb aquesta contagiar als seus alumnes. També diu que la persona no deixa d'aprendre per l'edat, sinó que deixa de fer-lo per curiositat. I a més li dona moltíssima importància a que els mestres han de constriur l'escola com un lloc agradable per als xiquets/es i que vullguen anaer i tinguen ganes de fer-lo cada dia.

I per últim, vam vore també un video de Carles Capdevila, on parla sobre la educació de manera humorística, i parla de la importància que té que un mestre/a tinga paciència amb els seus alumnes. També diu que la educació comença quan ocorren coses, no abans de que passen.

En aquesta classe, vaig aprendre molt sobre tot amb el primer que vam parlar, ja que estava relacionat amb la política però és un tema que ens afecta molt significativament i havia questions que no coeixia en profunditat. També amb l'ajuda dels videos vaig comprendre aspectes educatius respecte a la diversitat, que creec que són evidents però la majoria de mestres no ho fan, com per exemple el respecte al tems, ja que molts/es posen X temps per a fer una cosa i si n'hi ha algun xiquets/a que no ha tingut temps passen a altra cosa sense deixar que acabe. O amb els agrupaments, ja que molts mestres tenen tot l'any als xiquets/es dispossats en la mateixa organització i amb els mateixos companys/es, i pense que s'ha de variar perquè els xiquets/es puguen aprendre dels seus iguals, i tidre d'aquesta manera diferengts rols segons els companys/es que tinga en eixe moment.

Xarrada "Atenció a la diversitat en contexts educatius"

16/03/2018

Juan David Santiago Torres, va ser qui va realitzar aquesta xarrada.

En primer lloc ens va explicar alguns aspectes de la diversitat sexual:

  • Sexe biològic ⇨ baró - femella - intersexual 
  • Identitat sexual ⇨ home - dona - trans
  • Expressió de gènere ⇨ masculí - femení - androgin
  • Orientació sexual ⇨ Heterosexual - homosexual - bisexual - pansexual - asexual...


Què és la diversitat sexual?
La heteronormativitat és una ideologia que condiciona i indica com ha de ser la sexualitat de les persones que vivim en una societat determinada. Amb diversitat sexual ens referim a totes aquelles sexualitats que estarien fora del que s'imposa a la heteronormativitat. 




LGTB; és l'acrònim per a incloure persones Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals. A vegades varia l'ordre de les lletres. I de vegades també s'inclouen lletres com I (Intersexuals), Q (Queer), A (Asexual)...

LGTBFobia; és el prejudici social culturalment i interioritzat a través de la socialització. N'hi ha 5 formes per les que es pot manifestar:
  1. Cognitiva
  2. Afectiva
  3. Conductual
  4. Liberal
  5. Institucional 
També, ens va explicar que tots els transsexuals són transgènere, però no tots els transgènere són transsexuals. 

I per últim vam vore aquests conceptes: 


Aquesta xarrada m'ha paregut molt interessant, ja que havia moltíssimes coses que jo no coneixia o tenia conceptes prou diferents al que són en realitat. I pense que com a futurs docents hem de conèixer aquesta diversitat sexual que existeix a la societat hui en dia, perquè hem d'estar preparats per a saber com actuar a classe de forma correcta i sense fer mal a ningun alumne/a. 

Resultat Placa de Petri

13/03/2018

En primer lloc, Sergio ens va portar les Plaques de Petri. I ens va explicar el per què havien eixit bacteris i fongs. Encara que la majoria de les plaques no van eixir bé, perquè suposadament una de les parts de la placa havia d'estar neta, però només de l'aire es va embrutar, i el resultat va ser aquest...


Després vam continuar amb el Bloc II "Com viure sans?", i vam fer diverses activitats molt interessants a més de vore teoria del bloc com per exemple la part de "Què podem fer relacionat amb l'alimentació per a viure sans?"

Respecte a l'alimentació vam fer algunes activitats com, calcular la nostra Despesa Energètica en Repòs (DER), depenent de si som homes o dones ja que és són dos fórmules propostes per Mifflin diferents. I també vam fer Despesa Energètica Total(DET), amb ajuda d'una taula que ens indica les fórmules segons les activitats que fem i les hores al dia.

Per últim, Sergio ens va donar envasos de aliments, per a que comprovarem la quantitat d'eixe aliment determinat com necessitaven per a sobreviure un dia en repòs.

Aquesta classe m'ha paregut molt interessant ja que respecte al resultat de la Placa de Petri, hem va sorprendre molt com va quedar perquè no imaginava que seria així. I respecte, al càlcul de la DER i la DET no ho sabia realitzar abans, i també crec que és útil per a poder tindre una alimentació equilibrada i adequada al nostre organisme i cos.

Xarrada "primers auxilis infantils"

9/03/2018

Salvador Grau, metge i llevador. Ens va dinar aquesta xarrada sobre primers auxilis infantils, a la qual ens va contar moltíssimes coses que no sabia abans i altres que coneixia per no amb tanta precisió.

En primer lloc ens va dir diverses curiositats com: la major causa de mortalitat al món és la mort, als Estats Units al finalitzar l'etapa del batxiller han d'examinar-se de primers auxilis per obtindre el títol, que els xiquets/es xicotets/es han d'anar al seient del mig de darrere del cotxe ja que és el seient més segur, o que a la UE moren més xiquets/es per accidents que per malalties infantils.

Els primers auxilis són els cuidats immediats, adequats i provisionals prestats a les persones accidentades, abans de ser ateses per el personal sanitari. 

  • Obstrucció vies respiratòries. La maniobra lactant és la que hem de dur a terme amb els xiquets/es de menys d'un any. I consisteix en obrir la via aèria primer, mantindre el cap del xiquet/a alineat, col·locar-lo cap abaix en el nostre braç, i donar-li 5 colps a l'esquena. Si no reacciona, fer la mateixa operació però amb el xiquet/a cap amunt i donant-li els 5 colps al pit. Si el xiquet/a pesa prou, es pot col·locar agafant-lo dels peus i fent les dos mateixes operacions que abans. Per a xiquets/es de més d'un any, posar una mà al pit del xiquet/a, posar-lo amb la columna cap abaix recta, i donar-li 5 colps a la esquena. 
Maniobra Henry Heimlich, és la mateixa postura que abans s'ha nombrat, però estrenyent-li entre el pit i el melic 5 voltes. O també es pot fer abraçant-lo contra tu per darrere i fer el mateix procés. 
  • RCP: La Reanimació Cardi-pulmonar consta de 3 lletres per a realizar-la. En primer lloc la A; Airway (permeabilitat de vies aèries). B; Breathing (respiració). C; Circulation (control cardicirculatori). Si està inconscient demanar ajuda, lletra A, cap cap arrere per a que no hi haja obstrucció per la llengua. Si respira col·locar-lo cap a la esquerra (menys possibilitat de vomitar per a totes les persones). Si no respira bufar per la boca 5 vegades, i si és xicotet i pots abordar la boca i també el nas millor. Si continua sense respirar fer el massatge cardíac, 30 massatges i 2 respiracions. En els xiquets/es 15 massatges i 2 respiracions(només el poden fer els mestres i els metges, la resta ha de fer 30-2). Fins que vinga el personal sanitari. El massatge cardíac hi ha que fer-lo en terra perquè està dur, si és al llit no funciona.
    Quan no respira i has fet les 5 repeticions però continua sense respirar podem utilitzar el desfibril·lador ⇒ Decret de la Comunitat Valenciana de l'any 2017, ens permet a tots els cuitadans fer ús d'aquest aparat, sempre si criden primer al 112.

  • Ferides: sempre utilitzar el mateix desinfectant durant la seua cura. Tota ferida es contamina si pasen més de 6h. Primer rentar-la amb aigua i sabó o amb sèrum fisiològic. NO utilitzar ni cotó en pèl ni alcohol de 90º.  

  • Epistaxis: sagnat per el nas. Hi ha que comprimir per a que no li isca sang, i que la persona no es sone durant unes hores. 

  • Cremades: posar aigua per a enfredar la cremada durant 15-20 minuts. 
Si un xiquet/a beu sabó, el que hem de fer és donar-li una cullerada d'oli d'oliva per a que baixe la espuma. 

A continuació l'enllaç a la pàgina web de Salvador Grau: 

La xarrada m'ha paregut molt interessant i m'ha agradat molt, ja que crec que tots hauriem de tindre aquets coneixements per a poder actuar si ens ocorre alguna d'aquestes situacions i sabes com fer-lo el més correctament possible. A més, per al nostre futur és molt útil, perquè els mestres passem moltes hores amb els xiquets/es i mai saps què pot ocórrer i com hem d'actuar. 


Experiment amb Placa de Petri

6/03/2018

En primer lloc, en aquesta classe, Sergio ha conmençant explicant-nos el projecte "¿Cómo somos por dentro? ¿Dónde tenemos huesos? ¿Cómo son los huesos? ¿Cómo podemos mantener nuestros huesos sanos?". Que és un projecte elaborat per a 4-5 anys, al quals apareixen diverses pregunten que es poden realitzar als xiquets/es d'aquestes edats. 

A més, a començat una altra part del Bloc II, " Com viure sans?". I ens ha fet una petita explicació sobre com la historia de la humanitat ha canviat la mentalitat respecte a la salut i a les pràctiques higièniques de les diferents cultures. 

També, hem parlat sobre les causes que a l'actualitat poden causar malalties. 

I per últim, hem fet un experiment molt interessant, amb Placa de Petri, que és una caixa amb una espècie de gel que el que fa es proliferar bacteris. Aleshores, el que hem fet ha sigut dividir la caixa en dos meitats, i en una part hem tocat amb les mans brutes, es a dir, amb bacteris, i a l'altra amb les mans netes sense aixecar-les amb paper. 

  

Pense que aquesta classe ha sigut molt divertida, ja que l'experiment jo personalment no el coneixia i no sabia el que era aquella caixa que Sergio ens mostrava, i a més, respecte al projecte que ens ha explicat al principio ha sigut molt interessant i crec que ens pot servir per al nostre futur com a docents quan tinguem que treballar el cos humà. 

Xarrada "Gaia"

2/03/2018

Hem tingut una xarrada que han fet unes dones que venien de l'associació GAIA. És una associació de families d'acollida de la Povíncia d'Alacant.

En primer lloc ens han posat un vídeo molt interessant sobre com s'intenta veure de manera positiva les acollides, encara que pot suposar una gran tragèdia. 

A més, ens han explicat la dificultat que tenen tant els xiquets/es com les families d'aquests/es, perquè han de separar-se i els xiquets/es han de anar-se'n amb un altra família. Però quan tenen 12 anys, se'ls pregunta si voldrien tornar amb la seua família biològica. I la majoria d'ells/es volen fer-ho. 

També ens han comentat què és l'acolliment familiar i alguns dels tipus que n'hi ha. 

L'acolliment residencial és quan els xiquets/es es troben instalats en un centre mentre que se'ls busca una família. Per altra banda, l'adopció nacional o internacional és quan el vincle familiar està del tot trencat i per tant, els xiquets/es ja poden quedar-se per a sempre amb la seua família adoptiva. 

Una altres tipus d'acolliment dels que van parlar van ser els següents; acolliment d'urgència, que dura com a màxim 6 mesos i és per a xiquets/es xicotets/es i com el propi nom indica, és per a casos urgents. L'acolliment temporal, , que te una duració de màxim 2 anys, i és per a les famílies amb les que es treballa des de serveis socials. L'acolliment permanent, en aquest tipus no hi ha una limitació en quant al temps. 

Respecte al requisits que hi ha de tindre per a ser família d'acollida, alguns d'ells serien, ser major d'edat, es a dir, tindre més de 18 anys, tindre requisits de sentit comú com un hogar estable, i qualsevol tipus familiar pot ser acceptat per a acollir. 

És molt interessant tindre aquest tipus de xarrada, ja que m'ha paregut molt important conèixer com es treballa a la associació, perquè no tots els xiquets/es tenen les mateixes oportunitats de estar amb les seues famílies biològiques com podrien fer-lo. 

Presentació