Els òssos i els músculs del nostre cos

27/02/2018

En primer lloc, Sergio ens ha explicat el que passa al nostre cos quan ingerim alcohol, les conseqüències que té, les afectacions,etc.

A continuació, hem continuat amb el Bloc II, i hem treballat alguns sistemes com el sistema cardiovascular i el sistema limfàtic, que són els sistemes que conformen el sistema circulatori. Veient per què estan compostos aquests sistemes.

A més, hem treballat la part de "Com aconseguim l'aliment? Què necessitem fer per a poder accedir a les diferents fonts d'aliment i d'aigua?". I ací, hem vist característiques dels ossos i dels músculs, els tipus de cadascú d'ells. També, hem vist altres aspectes com les funcions que tenen.


És de gran importància conèixer quins ossos i músculs tenim al nostre cos, i quines funcions realitzen. 

Les funcions del nostre cos

23/02/2018

Continuem amb el Bloc II!

Vam realitzar diverses activitats d'aquest bloc, entre les quals, havia una que es tractava de buscar a la gràfica de pes i longitud, els respectius de diverses edats. 

També, vam vore la importància de l'alimentació, i el seu procés digestiu

Vam treballar l'intestí gruixut, l'intesti prim, i el fetge entre altres. Per a aquest últim vam vore un video molt divertit que a continuació es pot vore.



Com a futurs docents hem de conéixer en profunditat el nostre cos, per a poder explicar als nostres alumnes com funcionem i per què.

Amb l'anterior video sobre el fetge per exemple podríem treballar-lo a classe, ja que és un video curt i animat que pot cridar l'atenció dels xiquets/es i a més aprenen coses sobre aquestes funcions. 

Comencem el Bloc II

20/02/2018

En aquesta classe hem començat el Bloc II amb Sergio.

Es va parlar sobre l'origen de les espècies. També es va realitzar la primera activitat d'aquest Bloc sobre les funcions vitals dels éssers vius. 

També es va parlar sobre el que ocurre a nivell cel·lular, la nutrició, la respiració, la interacció amb el medi...

Pense que és molt important que tinguem aquests coneixements sobre la nostra espècie i el nostre propi cos, ja que a infantil un dels objectius de etapa és el reconeixement del propi cos, i els/les mestres hem de coneixer-lo el millor possible. 

"La ciencia de los bebés"

16/02/2018


En primer lloc vam continuar amb Virgilio el Bloc I, amb la organització de l'aula d'infantil. A més vam vore uns videos de la seua filla contestant unes preguntes relacionades amb les normes, rutines i habilitats de classe i dels xiquets/es, com per exemple si era capaç de posar-se la jaqueta, entar-se els dents, petinar-se, rentar-se les mans... i a més, no només si ella sabia sino els seus companys també sabien. 

Després vam tindre una altra part de la classe amb Sergio i vam vore el documental "La ciencia de los bebés".

A continuació les preguntes que havíem de contestar durant el visionat del documental;



  •  1.      Per què els humans necessiten un any per a donar els seus primers passos?


Al nàixer, la mesura del cervell dels humans és gran en comparació amb el seu cos, i tardem tant en madurar perquè segueix creixent durant el primer any de vida més del doble que la seua mesura original. 

  •  2.   Quines habilitats i reflexos primitius posseeixen els bebè en nàixer?


El plor, els reflexos com el de prensió, el de contindre la respiració baix de l'aigua ja que aquest és un instint del recent nascuts. O quan al bebè si freguem la galta girarà i succionarà, o si l'espantem alçarà els braços i les cames. 

A més, els recent nascuts tenen el reflex de caminar, però a les 6 setmanes el reflex no es mostra. Encara que dins l'aigua si que fan l'acte de caminar però fora no. 

És important destacar que els bebès no naixen amb la ment en blanc. 
Tots aquests aspectes permeten als bebès sobreviure.


  •        3.   Quina avantatges té el fet de venir al món com una criatura poc formada?


Els humans tenen l'oportunitat d'aprendre a diferència de la resta dels animals. Estem, programats per a fer moltes coses però moltes altres són objecte d'aprenentatge. 

No naixem amb tots els sistemes connectats, tenim que aprendre a fer les coses fent-les. 
  •    4.   Quin perill suposa el privar a un bebè d’estímuls sensorials extens durant els seus primers mesos de vida?

 No ser capaços de reconèixer els rostres i les emocions facials. 
  •   5.     Perdem alguna cosa quan aprenen coses noves?

 Són capaços de reconèixer coses que després canviaran, com els distints idiomes. 

 El cervell per exemple, és capaç de restablir-se ja que a aquestes edats hi ha molta plasticitat.
  •  6.   Per què els éssers humans caminem alçats?

A l'any de vida, molts bebès poden mantindre's de peu soles i estan preparats per a donar els primers pasos. Perquè tenim 2 cames i no 4, per això com diferents a la resta d'animals. 

El bipedisme ens diferència dels ximpancés, per això tenim avantatges per a caminar. 


En conclusió, m'ha paregut molt interessant el documental ja que he après moltes coses que no sabia a ciència certa com eren i per què eren així. Crec que com a futurs docents és important que coneguem com funciona el cervell i els organismes del bebès. 

Importància de l'autoconcepte

13/02/2018

En aquesta classe vam continuar amb el Bloc I.

Vam fer una activitat a la qual havíem d'identificar els sentiment que té una xiqueta en el nostre cas, una alumna que va dur xocolata per a esmorzar el dia de la fruita. 
Alguns dels sentiments i emocions que vam identificar van ser els següents: respecte al mestre/a, decepció, trsitesa, frustració i preocupació. Respecte a la alumna, alegria, decepció i vergonya. En quant al la resta de companys poden sentir envetja i dubte. I finalment, respecte a la familia, indiferència i dubte.












A més, vam parlar sobre la importància que té la família, la identitat social i cultural, i les normes i rutines a la vida dels xiquets/es.

A la etapa de Educació Infantil, és molt important que els xiquets/es tinguen afecte, seguretat i confiança, ja que així podrà desenvolupar-se de manera apropiada i sana.

Personalment, he tingut l'oportunitat d'observar una classe d'educació infantil de 3 anys a les meus pràctiques. I m'he adonat que les rutines i les normes bàsiques són molt importants per als xiquets/es ja que així aprenen a identificar els diferents moments dels dia, com per exemple quan arriben a la classe saben que han de assentar-se a l'estora per a fer l'assemblea, o abans de l'esmorzar han de anar al bany a fer les seues necessitats i desprès rentar-se les mans.

A més, és molt important conèixer a les families ja que són el entorn més proper dels nostres alumnes i els xiquets/es en aquestes etapes aprenen moltíssim mitjançant la observació i la imitació. Per això pense que tots els docents hem de conéixer les families del xiquet/a i a més, tindre una cooperació diaria amb l'educació dels mateixos. 

Persones especials

9/02/2018

Aquesta sessió amb Virgilio, va ser un tant diferent però molt divertida!

El que vam fer, va ser pujar cadascú a una cadira davant de tota la classe, i vam dir el nostre nom i per què ens consideràvem especials.

El que jo vaig decidir dir va ser que m'agrada molt fer riure a la gent, especialment quan no estan bé de estat d'ànim, ja que m'agrada vore a la gent feliç. A més, vaig comentar la meua afició per el futbol, i com que Virgilio hem va preguntar que de quin equip era, lo ho vaig dir, del Real Madrid i del Hèrcules, i els dos coincidim en aquest gust per els nostres equips!

TOTS SOM ESPECIALS!

A continuació ens va mostrar diferents articles de diferents periòdics, com; "Uno de cada tres niños está en riesgo de pobreza y exclusión en la Comunidad Valenciana", "España es el tercer país de pobreza infantil" y " La pobreza de España tiene cara de niño".

En conclusió, respecte a aquests articles, per desgràcia no hem van impresionar ja que sóc conscient de la situació que hi ha al nostre país, i pense que no hem de consentir açò, ja que els xiquets/es com ja vam vore, tenen dret de tindre un nivell de vida adequat, entre les quals coses entra per suposat una alimentació correcta. I la pobresa infantil és un aspecte que hem de treballar molt per a eliminar-lo totalment de la nostra societat. Per açò el primer que hem de fer és conscienciar a les persones del món sobre els drets que tenen els xiquets/es per a que no puguem consentir que no se'ls done tots i cada un d'ells. 

Els drets dels xiquets/es

6/02/2018

En aquesta classe amb Virgilio, vam comentar el documental de la sessió anterior, i vam fer un context històric de Espanya abans, durant i després de la República.

I vam fer una reflexió sobre l'educació i el paper de la dona, al passat i al present.

Després, vam vore 3 videos sobre els drets dels xiquets/es; el primer, explicava què són els drets i alguns exemples com el nivell de vida adequat, el dret a jugar, a la educació... I que l'any que es va registrar el tractat on estaven escrits aquests drets va ser a l'any 1989.

Al segon video, explica què són els drets en concret, com el dret a la igualtat, a la comprensió i amor per familiars i per la societat, la educació gratuita, el dret a divertir-se i jugar...

I per últim, un altre video el qual apareixien xiquets/es de diverses edats contestant a una serie de preguntes com ara; quina és la importància de tindre un nombre? En què som iguals? Què és créixer? Què necessitem per a créixer? Coneixeu els vostres drets?

I els xiquets/es contestaven coses com que ells tenen dret i necessiten amor, educació, aliments, una casa. I respecte al nom, contestaven que és molt important tindre un nom ja que si tots ens cridarem igual no podríem distinguir-nos ni identificar-nos de manera més personal i amb eixa facilitat.

A continuació, Virgilio va començar a explicar el primer tema de l'assignatura, i vam vore aspecte com què és la identitat? i els tipus que n'hi ha, la diferència entre sexe i gènere, el autoconcepte (amb el suport d'un video molt interessant de Elsa Punset sobre l'importància de les emocions).

També vam realitzar una activitat per grups de 4, en la que havíem de realitzar una activitat per al coneixement del propi cos orientada a alumnes de 3 anys.

El meu grup i jo, vam pensar un joc com el clàssic "Twister" però a lo gran. El joc consisteix a posar cèrcols de colors a terra, i la mestre o el mestre va donant una serie de indicacions com ara; posem el peu al color roig; posem la mà al color groc... D'aquesta manera els xiquets/es podran adquirir a més del vocabulari del cos, la identificació del mateix, i sobre tot ho faran jugant!

"Las maestras de la República"

2/02/2018

Aquesta dia amb Virgilio, vam acabar de fer els grups de treball i a continuació van vore el documental "Las maestras de la República" 

El documental tractava sobre la segona República, i sobre la educació el paper de la dona a la societat. Alguns aspectes que hem van cridar l'atenció va ser que a aquesta etapa, per primera vegada es van tirar els murs que hi havien a les escoles i que separaven els xics de les xiques. 

A més, les dones van començar a treballar i participar de manera activa a la societat.

I per acabar amb el documental hem va agradar molt la següent frase, i crec que ens pot fer-nos reflexionar:

"La escuela no tiene que adoctrinar, tiene que formar."

Per últim, en aquesta sessió vam fer una reflexió sobre si als xiquets/es es pregunta com volen la seua ciutat, i personalment, crec que açò per desgràcia no es fa, i que hauria de fer-se perquè els xiquets/es tenen el dret de fer-lo al igual que els adults, sempre preguntant-los coses que puguen tindre una resposta coherent dins de les seues capacitat, com per exemple com volen que siga un parc, els seus tobogans, els colors, etc. 

Presentació